Hoogsensitiviteit

Meer nog dan in de kenmerken van hoogbegaafdheid herken ik mezelf in de kenmerken van hoogsensitiviteit.

Mijn intense genieten in samenzijn met mensenkinderen, natuur en vele zintuiglijke ervaringen kenmerkt mij al mijn hele leven. Lang heb ik de overprikkeling, door alles zo intens te voelen én te verwerken als ballast ervaren.

Tot ik Xandra van Hooff van Gave Mensen leerde kennen en begreep dat ik mezelf twee dingen telkens weer mag gunnen: zelfzorg en zelfcompassie.

Echt eerlijk kijken waar ik behoefte aan heb, wat ik nodig heb en daar voor zorgen. Door het voor mezelf te organiseren en door mezelf toe te staan het aan een ander te vragen zonder er op te rekenen dat ik het ook krijg als ik het vraag. Teleurstelling mag ik dan ook voelen, zonder dat ik me daar minder waard door voel.

Ik probeer los te laten wat IK denk dat anderen over mij kunnen denken.

Ik weet van mezelf dat ik de hele dag dóór mijn best(e) doe en geef en daar ‘fouten’ bij maak en daar van kan leren.

En daar komt het tweede begrip : zelfcompassie.

Door thuisstudie heb ik de opleiding Psychologie van Hoogsensitiviteit  van Gave mensen doorgenomen.

Dat heeft me een enorme hoeveelheid inzichten gebracht over wat hoogsensitieve mensen en kinderen nodig hebben om zich gezien, gehoord en begrepen te voelen.

Door in gesprek te gaan met kinderen en jongeren en hen te vragen wat ze waarnemen en keuzemogelijkheden te geven in hoe ze op hun gevoelens, gedachten en omgeving kunnen reageren maakt dat er intens mooie gesprekken ontstaan.

Daarmee neem ik ze mee in het ontwikkelen van emotionele veerkracht door nieuwe activiteiten zo aan te gaan dat ze haalbaar zijn. Succeservaringen zijn onontbeerlijk voor deze kinderen om weer zelfvertrouwen te krijgen in de juistheid van hun gevoelens over zichzelf en hun waarnemingen.

Juist in de begeleiding van deze kinderen en jongeren is het essentieel om telkens af te tasten wat er nodig is om de volgende stap in ontwikkeling te maken.  Hierdoor is van te voren niet te bepalen hoe lang de begeleiding nodig is.

foto Bart Mendelson, klein